Název prezentované oblasti (země): Arménie, Armavir; Arménie, Areni

Rozloha: 17 000 ha (85% pro výrobu brandy)

Typická vína (odrůdy): bílé odrůdy – Voskehat, Kangun, Rkatsiteli, Chardonnay, Viognier; modré odrůdy – Areni Noir, Syrah, Petit Verdot, Ancellotta, Montepulciano, Tannat

Vinifikace: řízené kvašení v nerezových tancích, červená vína následně různě dlouho nazrávají v dubových sudech nejčastěji z francouzského dubu a sudech dovezených z Náhorního Karabachu

Charakteristika: v závislosti na výrobci vína z tradičních místních odrůd, nebo velmi ovocná vína z kvalitní suroviny a s vyšším alkoholem jihoamerického typu

Poznámky: Arménie právě zažívá revoluci ve vinařství, spočívající ve výměně technologií, příchodu nové generace vinařů a výsadbách ušlechtilých odrůd; stojí za to tento přerod ve vinařskou špičku sledovat