Název prezentované oblasti (země): Tokajská oblast Slovenská část

Rozloha: 910 ha (Slovensko celkem 14 000ha)

Typická vína (odrůdy): Furmint, Lipovina, Muškát žlutý

Vinifikace: Dnes výroba reduktivní metodou v nerez – řízené kvašení na straně jedné a oxidativní na straně druhé.

Tradiční výroba Tokajských speciálů této oblasti:Tokajské samorodné suché, Tokajské samorodné sladké, Tokajský výber 3-putňový,Tokajský výber 4-putňový, Tokajský výber 5-putňový, Tokajský výber 6-putňový, Tokajská výberová esencia, Tokajská esencia, Tokajský mášláš, Tokajský forditáš

Charakteristika: Vína s přesně vymezené oblasti, která se jako jediná rozkládá na území dvou států. Vína s charakterem vlivu místa pěstování, sopečné půdy a ušlechtilé plísně Botrytis cinerea.

Poznámky:

Reduktivní vína se vyznačují moderním charakterem a svěžestí. Tokajské speciály jsou vína určená pro slavnostní příležitosti, nevšední zážitky a pokud chcete vína do archívu, tak tady jste na správné cestě s potenciálem 50 až 100 let. Ale vína tohoto typu jsou pitelná již po stočení do lahví a tak jedině vy volíte dobu vypití.

Reduktivní vína se vyznačují moderním charakterem a svěžestí. Tokajské speciály jsou vína určená pro slavnostní příležitosti, nevšední zážitky a pokud chcete vína do archívu, tak tady jste na správné cestě s potenciálem 50 až 100 let. Ale vína tohoto typu jsou pitelná již po stočení do lahví a tak jedině vy volíte dobu vypití.